in Weblog

Audrey Munson, America’s first top model

Honderd jaar voor de doorbraak van Cindy Crawford werd het eerste echte supermodel geboren. Haar naam is Audrey Munson. Hoewel ik het zelf niet met eigen ogen heb gezien, moet Manhattan vol staan met beelden die naar haar beeltenis zijn gemaakt.

Zo goed lag Audrey in de markt bij New Yorkse beeldhouwers. Die moeten iets in haar gezicht hebben gezien. Want waar waar modellen tegenwoordig niet zonder maatje nul kunnen, hebben beelden van Audrey nooit dezelfde lichaamsvormen.

Er is altijd een beeld van Audrey te vinden dat op enig moment past in het ideaalbeeld van een vrouwenlichaam. Audrey heeft ze allemaal gezien in de 20e eeuw. Ze werd maar liefst 105 jaar.

Mijn favoriete anekdote gaat over haar laatste jaren. Ze woonde in een bejaardentehuis die door een snelweg werd gescheiden van een stripclub. Regelmatig sloop ze weg en nam ze deze hindernis om daar aan de bar exotische danseressen haar verhalen als model aan het begin van de eeuw te vertellen.

Ik vraag me af if ze werd geloofd.

Na haar carrière leed ze een lang en veelbewogen leven. Schrijver James Bone diepte haar verhaal op en schreef er een boek over. Voor 99% Invisible reden om een podcast over Audrey Munson te maken.

Luister naar de podcast over Audrey Munson bij 99% Invisible.

Heb je wat te melden?

Reactie