in Weblog

David Lachapelle

In het Groninger Museum hangt nu een tentoonstelling van David Lachapelle. Een Amerikaanse kunstenaar waar je ongetwijfeld eerder foto’s of videoclips van zag zonder zijn naam te kennen. E, M, The Next Generation en ik gingen kijken.

Ik zag veel bloot. En dat is vooral mijn probleem. Want ik moet moeite doen daar omheen te kijken. Mijn hoofd is daarin een beetje lui, denk ik. Doodzonde, want Lachapelle heeft een rijke manier van visueel verhalen vertellen. Gelukkig weet ik hoe ik een arty-farty pose aan moet nemen om niet als gluurder door de mand te vallen.

Mijn lievelingsfoto is van David Bowie. Hij heeft een pop op schoot die sterk op de zanger lijkt. Ik vond dat Lachapelle daarmee goed verbeelde dat Bowie zijn hele carriรจre met zijn identiteit heeft gespeeld. Van Ziggy Stardust tot Lazarus, vlak voor zijn dood.

Het is verder waanzinnig om te zien wie Lachapelle allemaal voor zijn lens heeft gehad. In Groningen hangen ook nog foto’s van Michael Jackson, Miley Cyrus en Andy Warhol. Op zijn website staan al zijn portretten. Je raakt bijna niet uitgeklikt. Je zou er het hele Groninger Museum mee vol kunnen hangen.

We hadden daar trouwens nog een bijzonder moment. Het paviljoen van Coop Himme(l)blau was helemaal leeg. Je ziet dan pas goed de industriรซle architectuur van dat deel van het museum. Het is geweldig groot. Je wordt er ieniemienie van. Ik kreeg zin om te rennen.

Videoclips van David Lachapelle

In het Auditorium van het museum werden videoclips die David Lachapelle maakte voor o.a. Moby, Elton John en Amy Winehouse vertoond. Ik heb er een playlistje van gemaakt.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=z3YMxM1_S48&list=PLyIP0IVEVS_–C31k53hLY9Kq3Uo6-kR2″ controls=”alt” autohide=”no” rel=”no” modestbranding=”yes”]

  • Natural Blues – Moby
  • This Train Don’t Stop Here Anymore – Elton John
  • Can’t Hold Us Down – Christina Aguilera
  • Everytime – Britney Spears
  • It’s My Life – No Doubt
  • Those Sweet Words – Norah Jones
  • Advertising Space – Robbie Williams
  • Tears Dry On Their Own – Amy Winehouse
  • Take Me To Church –ย Hozier
  • Evening In Space – Daphne Guinness

Heb je wat te melden?

Reactie