in Weblog

Doei, gloeilamp

Hoe doen ze het toch? Sommige regels lijken onmogelijk te handhaven. Je mag in Nederland bijvoorbeeld nergens harder rijden dan 120 kilometer per uur. Maar koop een willekeurige wegenbelastingvrije Fiat Panda en je haalt die snelheid met gemak. Zonder daarvoor heuvel af te rijden met windkracht acht in de rug.

En dan hoor ik vandaag dat een minister gloeilampen wil verbieden. Thomas Alva Edison en Meneer Frits draaien zich om in hun graf. Het is natuurlijk dé manier om de prijs van gloeilampen flink op te drijven. Daar worden spaarlampen in verhouding vanzelf goekoper van. Moeten we in het vervolg onze gloeilampen ‘scoren’ in schimmige steegjes in het licht van sjofel neonlicht? Betekent dit het einde van Viagra-spam en het begin van ongewenste gloeilampmail?

Een opgevoerde Fiat Panda is nog wel te voorkomen door iedere b-weg vol te hangen met flitskasten. Wordt de controle op het bezit van gloeilampen uitgevoerd door de hondenbelastingambtenaar? Ik zou het ook niet weten.

Ik stel voor om niet alleen doei te zeggen tegen de gloeilamp, maar ook om gedag te zeggen tegen: huistelefoons met stroomvretende lcd-schermen, horloges die te hard tikken en fotolijstjes die groter zijn dan pasfoto. De kracht die de zwaartekracht uitoefent op de spijker in de muur, kan beter worden gebruikt om je spaarlamp te laten branden.

Dit is vast geen idee van Willie Wortel.

Heb je wat te melden?

Reactie

  1. Dat terwijl een kapotte spaarlamp bij het klein chemisch afval moet omdat er kwik in verwerkt is. Een kapotte gloeilamp mag gewoon in de glasbak.

    En met die lampen is maar liefst 1% electrisch te besparen. Met het verbod op waterbedden en wasdrogers is veel meer te bereiken.