in Weblog

Een mooi inzicht op een warme dag

Op de warmste dag van het jaar reed ik terug naar huis met de muziek van Jim Croce. Ik had de auto genomen omdat daar een airco in zit. Dat leek mij verstandig. En omdat ik moeilijk kon opstaan vanmorgen. Ik heb altijd moeite met opstaan als Eleanor en de kinderen vrij zijn. In het zog van hun trek naar school en werk, sta ik altijd makkelijker op.

Ik kwam dus later op mijn werk en miste ik het radioprogramma waar ik op de terugweg altijd naar luister. Jim Groce had ik al een tijdje niet geluisterd, dus zapte ik wat langs zijn grootste hits. EĆ©n liedje voordat ik de straat in reed, was ik bij I Got A Name.

In de film Django Unchained sluiten de hoofdpersonen vriendschap. Regisseur Quentin Tarantino laat dat op een mooie manier zien. Halverwege de film rijden ze over de prarie langs een schuur. Met op de achtergrond een berg zoals die alleen in westerns voorkomt. Je weet dat het voorjaar is en je hoort dit nummer.

In de bioscoop was ik op slag weg van dat nummer. Er is muziek die je mooi vindt. Er is ook muziek waar je van houdt. Maar deze muziek raakte me. Toen wist ik nog niet hoe diep en waarom. Maar vanmiddag zag ik voor me waarom I Got A Name een speciaal plekje in mijn hart heeft.

Voor mij gaat I Got A Name over de persoon die ik ga worden. Ik ben ervan overtuigd dat je in de loop van je leven langzaam groeit naar de persoon die je echt bent. Door de dingen die je meemaakt en de keuzes die je maakt. Als je jong bent, leer je wie je in beginsel bent door de manier waarop je omgeving op je reageert. De keuzes die je daarna maakt, maken wie je wordt. En elke dag kun je weer andere keuzes maken. Elke dag kun je weer veranderen in de persoon die je wilt zijn. Je naam blijft alleen hetzelfde.

Of dit een goede, of algemene accepteerde, uitleg van het liedje is, weet ik niet. Het is ook niet zo belangrijk. Ik heb nog nooit tekstverklarend naar de woorden geluisterd. Want steeds al ik het hoor, maakt het dit gevoel in mij los. De rest van de tekst hoor ik niet meer.

Mijn verstand wil de songtekst googelen. Mijn gevoel niet. Wat zal ik eens kiezen?

Heb je wat te melden?

Reactie