in Weblog

Met Marit (op de fiets)

Met de ouderwetse fietspomp van mijn opa had ik de achterband van Eleanor’s fiets bijgevuld. En op het stuur pronkte nu Marit’s fonkelnieuwe Nijntje-fietsbel. De zon scheen, dus alle reden om met z’n tweeën op stap te gaan. Voorzichtig liep ik de fiets het stoepje af en stapte op richting Hoogkerk.

We zigzagden langs geparkeerde auto’s en tegemoetkomend verkeer richting de brug. Marit keek als een prinses om zich heen en besloot zich koninklijk te gaan gedragen. Ze keek naar links, naar rechts en weer naar links en begon naar haar volk te zwaaien. Dag, da-dag. Als eerste kreeg ze een echt Hoogkerks gezin, vader was gekleed in een rode trainingsbroek, witte sweater en gouden ketting, in het vizier. Maar zij merkten hun nieuwe vorstin niet op. Verderop liep een tienermeisje, dat zo te zien haar kleren in Snollywood kocht, dat te druk was met haar mobieltje. Twee mevrouwen later had Marit beet. Een vriendelijke dame groette terug. Ze glimlachte al haar zeven tandjes bloot.

Bij de brug zette de kroegbaas een paar stoelen buiten. We staken het Hoendiep over. In de bespiegelde pui van de Albert Heijn zag ik ons fietsen. Zo’n moment duurt bij mij altijd te kort; vaderlijke trots laat zich niet uitleggen in een bijzin. Over het spoor fietsten we door tot aan de snelweg. Daar sloegen we linksaf naar het Stadpark. Marit frutselde wat aan haar Nijntje-bel. Plagend klingelde ik alvast met de echte fietsbel. Nog voor we het park uit waren, had hare majesteit de eerste voetgangers al de stuipen op het lijf gejaagd. Tot groot plezier van ons allebei.

Via de Paterswoldseweg, kwamen we op het afgesloten Hoendiep en de Frieschestraatweg uit en pedaalden we Vinkhuizen in. Luidt fietsbellend reden we bij oma voor de deur langs. Voor de laatste etappe moest ik nog even aanzetten. Tegenwind en dertien koninklijke kilo’s worden na drie kwartier ook voor de stoerste pappa’s zwaar. In het niemandsland tussen Groningen en Hoogkerk voelde Marit met haar handje aan de wind. Ik legde mijn middel- en wijsvinger in haar handpalm. Hand in hand kwamen we over de finish.

Heb je wat te melden?

Reactie

  1. Een echt Hoogkerks gezin. Nou, dat had ik wel willen zien. In die achttien jaar dat ik er woonde heb ik dat typische gezin nog niet weten te karkteriseren.